FREMS.NL

informatie-site over de fremS-therapie

VOLG ONS

     

LAATSTE NIEUWS

 • April 2016

  Nederlandse internisten presenteren resultaten FREMS onderzoek in de VS

 • Maart 2015

  2-3-2015: item bij Hart van Nederland over de ervaringen van Veronique van den Hoven met de FREMS behandeling VIDEO

 • Februari 2015

  Op de website van St Elisabeth Ziekenhuis: Patient heeft baat bij FREMS LINK

 • Juni 2013

  27-6-2013: artikel onderzoek naar FREMS bij refractaire diabetische neuropathie verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Diabetologie. Zie LINK

 • Januari 2013

 • Artikel Europese multi centre trial FREMS bij pijnlijke diabetische neuropathie verschenen in Diabetologia. Zie LINK

 • Juni 2012
  Artikel FREMS bij pijnlijke veneuze wonden. Zie LINK

FREMS staat voor Frequency Rhythmic Electrical Modulation System. Het is een transcutane neurostimulatiemethode, rond 2003 ontwikkeld door het Italiaanse biotech bedrijf Lorenz Lifetech. FREMS wordt ingezet bij de behandeling van pijnlijke diabetische neuropahie, moeilijk genezende wonden en een aantal aandoeningen in het locomotore systeem. FREMS onderscheidt zich van andere vormen van elektrische neurostimulatie (zoals TENS) door een ander werkingsmechanisme, dat primair gericht is op weefselherstel door verbetering van de microcirculatie in het probleemgebied. FREMS wordt toegediend door middel van het het Lorenz Aptiva systeem, dat verschillende modellen kent.


Hoe wordt FREMS gegeven?

Voor de toepassing bij pijnlijke neuropathie worden op beide onderbenen 8 elektroden geplakt en wordt gedurende ongeveer 45 minuten de neurostimulatie aangeboden. Voorafgaand aan debehandeling wordt het niveau van de stroomtoediening vastgesteld. De verpleegkundige vraagt de patient om bij een oplopende stroom aan te geven wanneer de stimulatie goed waarneembaar is; rondom deze intensiteit zal de FREMS behandeling plaatsvinden. In totaal worden 10 behandelingen gegeven, in principe op opeenvolgende (werk-)dagen.